Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z mieszanki mąki żytniej razowej i pszennej z nietypowym farszem. Przepis na ok. 25 średnich sztuk pierogów.
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 46
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 183
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 56
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 130
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 427
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 46
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 183
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 56
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 130
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 427
Składniki
Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę siekamy. Na oleju podsmażamy na złoto cebulę, dodajemy pieczarki i dusimy aż wyparuje woda z pieczarek. Pod koniec duszenia dodajemy ugotowaną ciecierzycę i przyprawy. Farsz odstawiamy do ostudzenia.
Robimy ciasto pierogowe: mieszamy oba rodzaje mąki, dodajemy jajko, szczyptę soli i oliwę i dolewając wodę wyrabiamy ciasto, żeby było elastyczne. Następnie podsypując mąką stolnicę lub matę wałkujemy ciasto i wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i ciasno zlepiamy. Gotujemy pierogi ok. 5 - 6 min. od wypłynięcia. Ja do gotowania dodaję do wrzącej wody trochę oleju, wtedy pierogi się nie sklejają.