Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi ruskie to tradycyjne polskie danie. Każdy z nas na pewno je lubi. Ja dzisiaj chciałam podzielić się przepisem mojej babci. Pierogi jak farsz jest tak pyszny że na jednej porcji się nie skończy.
stolnica, miska, wałek, szklanka, łyżeczka, łyżka, ściereczka lub folia spożywcza,
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 155
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 155
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody dodać masło i stopniowo wlewać do mąki mieszając najpierw łyżką a następnie zagnieść ciasto rękoma. Zagniatać aż ciasto będzie jednolite , gładkie i elastyczne (plastyczne). Ciasto włożyć do miski, zakryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. W między czasie przygotować farsz. Ziemniaki po ugotowaniu przecisnąć przez praskę i wystudzić. Twaróg rozgnieść widelcem , połączyć z ziemniakami , dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz podsmażona cebulkę dokładnie wymieszać. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na porcje i kolejno rozwałkować na placek . Wycinać kółka na środek każdego kółka nakładać porcję farszu . Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi. Gotowe pierogi układać na stolnicy podsypanej mąką. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Do gotującej wody porcjami wkładać pierogi i gotować od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody ok. 3 - 5 minut. po czym wyjmować łyżką cedzakową. Podawać okruszone skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką.