Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spośród różnych rodzajów pierogów najbardziej lubię pierogi ruskie. Jedni lubią te bardziej serowe, drudzy bardziej ziemniaczane. Ja jestem zwolenniczką tych "pół na pół" i na ostro.
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 121
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 171
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 54
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 141
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 121
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 171
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 54
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 141
Składniki
Farsz: Ugotowałam w osolonej wodzie 3 średniej wielkości ziemniaki. Przecisnęłam je przez praskę razem z 250 g białego półtłustego sera. Na oleju podsmażyłam do zrumienienia 2 posiekane cebule. Do masy ziemniaczano-serowej dodałam cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszałam.
Ciasto (ciężka praca męża): Na stolnicę wysypać 2 szklanki przesianej mąki, wbić jajko, dodać 2 łyżki oleju rzepakowego. Wyrobić na jednolitą masę kontrolując elastyczność ciasta poprzez dolewanie mocno ciepłej wody. Kiedy ciasto będzie gotowe, rozwałkować na grubość 2 milimetrów, wycinać kółka. Na kółka nakładać farsz i zalepiać. Gotowałam pierogi 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Smakują wspaniale ze skwarkami!