Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi pieczone"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 58
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 109
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 351
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 58
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 109
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 351
Składniki
Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru, ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuść i wystudź. Jajko i żółtko utrzyj z pozostałym cukrem. Mąkę przesiej do miski. Połącz z wyrośniętym zaczynem, masą jajeczną i masłem.
Wyrobione ciasto oprósz mąką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 h.
Mak opłucz i zalej wrzątkiem, odstaw na 1 h i zmiel 3-krotnie. Usmaż na maśle z miodem i skórką pomarańczową. Żółtka utrzyj z cukrem i połącz z przestudzonym makiem.
Z ciasta wykrój duże koła, nałóż farsz i zlep.
Pierożki posmaruj żółtkiem wymieszanym z wodą. Piecz 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 200°C.Źródło: Telemax