Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W 2007 roku w głosowaniu przeprowadzonym przez jedną z fińskich gazet pierogi karelskie uplasowały się na trzecim miejscu rankingu dotyczącego narodowych dań. W 2008 roku zostały wpisane do unijnego rejestru jako GTS „Gwarantowana tradycyjna specjalność”. Pierogi karelskie w niczym nie przypominają naszych – są pieczone, a farsz robi się na bazie gotowanego ryżu.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 36
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 75
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1068
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 157
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 36
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 75
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1068
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 157
Składniki
Ryż ugotuj na mleku ze szczyptą soli. Odstaw do przestudzenia.
Połącz ze sobą obie mąki i sól. Dodaj oliwę oraz wodę. Ze składników zagnieć ciasto. Następnie uformuj z niego rulon i odkrój kawałki o szerokości 2 cm.
Każdy z kawałków rozwałkuj na kształt elipsy. Na środek wyłóż farsz (ugotowany ryż), palcem wskazującym i kciukiem chwyć mały kawałek boku ciasta i zlep. Czynność powtórz tworząc "falbankę" na całej długości.
Gotowe pierogi wyłóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i piecz około 18 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza.
Masło rozpuść na patelni, za pomocą pędzelka smaruj wyciągnięte z pieca pierogi.