Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwa potrawy sugeruje danie proste, lecz tak naprawdę jest ono bardzo bogate w smak. Pyszne pierogi z miękkim i elastycznym ciastem mają w nadzieniu tłuczone ziemniaki i podsmażoną cebulkę. Innowacją w tych pierogach jest to, że ciasto zagniata się na bulionie powstałym po gotowaniu ziemniaków na farsz. Wypróbujcie tę wersję pierogów, a często będą gościły na waszych stołach. Aby uzyskać cienkie i równe ciasto, możesz wspomóc się urządzeniem i przepuścić ciasto przez maszynkę do robienia makaronu.
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 32
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 15
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 676
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 147
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 77
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 32
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 15
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 676
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 147
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 77
Składniki
Pracę zacznij od obrania i drobnego pokrojenia ziemniaków. Mniejsze kawałki szybciej się ugotują. Posól wodę i ugotuj ziemniaki do miękkości. W międzyczasie obierz cebule, drobno posiekaj i podsmaż na łyżce masła, by stała się złota, ale nie przypalona.
Podczas gdy ziemniaki się gotują, zagnieć ciasto. Na stolnicę wsyp przesianą mąkę, w środku zrób zagłębienie, wbij jajko, dodaj olej i podlewaj ciasto wodą z gotujących się ziemniaków. Wyrób ciasto na gładkie i elastyczne, po czym przykryj ściereczką, by nie wyschło.
Do ugotowanych ziemniaków dodaj łyżkę masła i utłucz na puree, a następnie wymieszaj z podsmażoną cebulką. Dopraw solą, pieprzem czarnym oraz ziołowym, by farsz maił wyraźny smak. Odrywaj po fragmencie ciasta na pierogi (resztę trzymaj pod ściereczką, by nie wysychało), wałkuj je i szklanką wycinaj kółka. Po czym napełniaj pierogi farszem, zlepiaj brzegi, formuj półksiężyce i odkładaj pierogi na wysypany mąką blat.
Gotuj pierogi w osolonej wodzie około 3-4 minuty od wypłynięcia. Następnie wykładaj na tacę. Możesz polać rozpuszczonym masłem lub olejem, by pierogi się nie posklejały.
Istnieje kilka sposobów podania chłopskich pierogów – z kwaśną śmietaną, ale też z podsmażoną cebulką lub/i podsmażonym boczkiem. Wybierz ulubiony i serwuj danie, jak lubisz.