Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczony indyk z szałwią"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 125
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 31
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 79
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 125
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 31
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 79
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Tuszkę natrzyj solą z zewnątrz i wewnątrz, nadziej częścią szałwii i 4 ćwiartkami cebuli. Marchewki pokrój i z resztą cebuli włóż do brytfanny, połóż na nich indyka. Zwiąż nogi, wsuń skrzydła pod tuszkę. Skrop masłem i posyp resztą szałwii.
Piecz w sumie ok. 2,5 godz. (po 18 min/każde 0,5 kg indyka o wadze do 4,5 kg). Po 45 min wlej do brytfanny bulion. Zmniejsz temp., piecz dalej ok. 2 godz., nakrywając mięso luźno folią alum.
Polewaj powstającym sosem. Na koniec odkryj, dopiecz na złoto. Sos zachowaj (np. do odgrzewania).Źródło: Świat kobiety