Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na pieczony bakłażan, faszerowany warzywami, kurczakiem i serem mozzarella. Całość jest niezwykle pożywna, smaczna i aromatyczna. Warto sięgać w swojej diecie po bakłażany, gdyż są niskokaloryczne, zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy oraz dostarczają cenne składniki mineralne tj. potas, fosfor, wapń i żelazo, a także witaminy A, C i te z grupy B. Smacznie polecam! :)
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1708
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 107
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 813
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1708
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 107
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 813
Składniki
Umyte bakłażany przekrajamy na pół i wydrążamy środki. Wnętrza każdej części posypujemy solą i odstawiamy na około 15 minut, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Po tym czasie obmywamy bakłażany z soli.
Pokrojone drobno szalotki szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną na kawałki i oprószoną solą oraz pieprzem pierś z kurczaka i delikatnie ją przesmażamy. Wydrążony miąższ z bakłażana kroimy na mniejsze kawałki, a pomidory pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do kurczaka i dusimy wszystko do momentu aż farsz zmięknie. W międzyczasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę śmietany, oregano, ostrą paprykę, sól, pieprz i ewentualnie dosładzamy.
Do tak przygotowanego farszu wbijamy jajko, dodajemy kilka łyżek startej mozzarelli oraz świeży rozmaryn. Do oprószonych oregano bakłażanów nakładamy farsz, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 40 - 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy ich wierzch dodatkową porcją sera i układamy kilka przedzielonych na pół pomidorów koktajlowych.
Jako dodatek świetnie sprawdzi się sos czosnkowy. Życzę smacznego! :)