Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczonki lub prażonki to tradycyjna, jednogarnkowa potrawa pochodząca z okolic Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Powinno się je robić na żarze ogniska w żeliwnym kociołku, lecz zrobione w domu wg odpowiedniego przepisu wychodzą równie pyszne! W oryginalnej wersji nie ma buraków a jest kapusta, ja jednak wolę wersję z buraczkiem, choć wersja z kapustą jest równie smaczna.
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 47
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 188
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 56
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 133
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 433
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 47
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 188
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 56
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 133
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 433
Składniki
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę, marchew w plasterki lub półplasterki, buraki na plastry, cebulę w piórka i kiełbasę w plasterki. Wszystko układamy warstwami w garnku: ziemniaki, sól i pieprz, marchew, buraki, kiełbaskę, cebulę i od nowa ziemniaki itd. Dobrze, żeby na górze były ziemniaki a na ziemniakach tłuszcz i boczek. Garnek powinien być pełen. Wszystko przykrywamy folią aluminiową i dociskamy pokrywką (folia musi być założona dokładnie aby para nie uciekała z garnka podczas gotowania).
Ziemniaki stawiamy na średni palnik i pieczemy około 10 minut na dużym ogniu, potem zmniejszamy go i dusimy kolejne 30 minut. Po tym czasie wyłączamy palnik i ostrożnie zdejmujemy folię. Mieszamy wszystko i zajadamy! Smacznego!