Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczone ziemniaki z boczkiem"
Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...
Odsłon: 920
Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...
Odsłon: 920
Składniki
Ponadto:
folia aluminiowa
Ziemniaki wyszoruj miękką szczoteczką. Zalej wrzątkiem, osól i gotuj w mundurkach około 20 minut. Następnie je wyjmij. Przelej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia.
Następnie każdego ziemniaka owiń boczkiem i zawiń w folię aluminiową. Zrób to tak, aby po upieczeniu bez trudu odwinąć je z folii do połowy. Zawinięte ziemniaki układaj na blasze.
Blachę z ziemniakami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200° C, piecz je około 60 minut.
W tym czasie przygotuj farsz. Suszone pomidory osącz z zalewy. Świeże zioła opłucz, osusz i posiekaj. Ser feta wyjmij, jeśli jest w zalewie, osącz go na sicie. Następnie pokrusz fetę w dłoniach lub pokrój w niewielką kostkę, przełóż do miseczki i wymieszaj z siekanymi ziołami.
Dodaj teraz czarnuszkę, pokrojone w drobniutką kosteczkę suszone pomidory, ząbek roztartego czosnku oraz czarny pieprz. Wszystko razem delikatnie wymieszaj.
Gotowe ziemniaki wyjmij i odwiń do połowy z folii. Każdy natnij na krzyż, napełnij farszem i natychmiast podawaj.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 335 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie