Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem przedstawiam przepis na ziemniaki pieczone z ziołami. Bardzo smaczna wersja ziemniaków. Mimo, że zrobiłam ich całą blachę, to okazało się, że było ich za mało. Nie mięso, nie sałatki, lecz właśnie pieczone ziemniaki okazały się hitem obiadu. Zniknęły błyskawicznie. Może dlatego, że dawno takich nie było. Będę musiała częściej je przygotowywać.
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 139
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 839
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 93
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 547
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 139
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 839
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 93
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 547
Składniki
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części ( ja średniego ziemniaka kroję na 4 części ) i podgotowujemy w osolonej wodzie ok 10 minut
Po tym czasie ziemniaki odcedzamy i studzimy
Przygotowujemy zioła ( każdy powinien sobie je skomponować w proporcjach i w ilości sobie odpowiadającej ): przyprawy mieszamy i łączymy z olejem ( ja na 1,5 kg ziemniaków użyłam ok 4 -5 łyżek oleju i połączyłam go z łyżką majeranku, łyżeczką kminku, dałam po pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej, pół łyżeczki tymianku, łyżeczkę rozmarynu i szczyptę pieprzu)
Ziemniaki w garnku zalewamy przygotowanym olejem z ziołami. Lekko wstrząsamy garnkiem, aby ziemniaki równomiernie pokryły się ziołowym sosem. Można też pobawić się i za pomocą pędzelka nanosić na każdego ziemniaka olej z ziołami
Ziemniaki wstawiamy do piekarnika na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 - 40 minut na termoobiegu w 180 stopniach aż do ładnego zrumienienia się ziemniaków