Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczone ukleje z Olecka"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 128
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 29
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6520
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 128
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 29
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6520
Składniki
Ryby spraw, skrop sokiem z połowy cytryny, a następnie wstaw je przykryte folią na około kwadrans do lodówki. Cienki szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Ząbek czosnku obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło i podduś na nim posiekany czosnek oraz posiekany imbir. Lekko ostudź i wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem (zostaw nieco szczypioru do dekoracji).
Następnie wyjmij ryby z lodówki i nałóż do środka imbir z czosnkiem oraz szczypiorkiem (częścią posyp ryby na wierzchu). Ryby posól, ułóż na natłuszczonej lekko blasze (lub w naczyniu żaroodpornym), po czym skrop je lekko olejem i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika rybę posyp odłożonym posiekanym szczypiorkiem i udekoruj małymi kawałkami cytryny. Podawaj z pieczywem lub z ziemniakami (mogą być upieczone, np. w folii aluminiowej, jak też z wody lub ugotowane na parze).Źródło: Świat kobiety