Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie z gatunku jaki najbardziej lubię: "samorobiące" ;) Nie wymaga wielkiego wysiłku, a smakuje wybornie. W internecie można trafić na wiele wariantów tej potrawy, my lubimy najbardziej ją w takiej odsłonie. Smacznego
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 103
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 214
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 2094
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 380
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 265
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 103
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 214
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 2094
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 380
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 265
Składniki
Udka oklepujemy przyprawami: słodką papryką, solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, odrobiną chili, polewamy niewielką ilością oleju. Dokładnie masujemy mięso. Odkładamy w chłodne miejsce na około dobę. Możemy pominąć ten czas i piec mięso bezpośrednio po natarciu przyprawami, jednak nie będzie ono wtedy tak aromatyczne.
Przygotowujemy zalewę z 600 ml wody z dodatkiem ketchupu, słodkiej papryki (2 duże łyżki), szczypty soli, pieprzu, oregano (min 1 duża łyżka), suszonych pomidorów, chili. Obieramy paprykę, cebulę, czyścimy pieczarki. Kroimy, nie mieszamy.
Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, a na nim warstwami układamy: cebulę, pieczarki, paprykę i udka. Zalewamy wszystko zalewą. Większość przepisów zaleca aby zalewa zakrywała wszystkie warstwy. Uważam, że przy tak dużej ilości warzyw nie ma takiej potrzeby ponieważ w trakcie pieczenia papryka i pieczarki puszczają soki, a objętość płynu zwiększa się w naturalny sposób.
Pieczemy łącznie około 1,5 godziny w temperaturze 180-190 st. na termoobiegu. W połowie czasu obracamy udka.
Smacznego :)