Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moi domownicy bardzo lubią mięso, a najbardziej drób. A w ostatnim czasie przepis na pieczone udka z kurczaka, tak bardzo się spodobał moim chłopcom, że co tydzień je przygotowuje. W zasadzie to mi też bardzo smakują a sposób przyrządzenia jest banalny i nie pracochłonny. O czasu do czasu nawet mi zależy na szybkim przygotowaniu obiadu, szczególnie kiedy muszę gdzieś wyjechać po obiedzie. Aby udka upiekły się i miały chrupiąca skórkę, należy przygotować marynatę, którą polewamy drób, bardzo dokładnie. Tak przygotowane udka przekładamy do piekarnika z funkcją grill.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Jak upiec udka z chrupiącą skórką Udka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i odkładamy na bok. Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem. W tak powstałej marynacie obtaczamy udka i przekładamy do blaszki. Nastawiamy piekarnik do 180 st. C. i pieczemy z włączoną funkcją grill przez ok 40-45 minut. Po upływie tego czasu można włączyć termoobieg na 5 minut. Pieczone udka podajemy z ziemniakami, frytkami, kaszą czy ryżem. Można też zjeść z chlebkiem. Smacznego!