Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczone podudzia"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5334
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 110
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5334
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 110
Składniki
porcje, 15 min
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Potem włóż do lekko posolonego wrzątku. Gotuj 10 minut.
Podudzia umyj, wytrzyj do sucha, posyp solą oraz pieprzem. Mięso zrumień na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Szalotki obierz, pokrój na cząstki. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki opłucz, pokrój w grubą kostkę. Zioła opłucz, osusz. Rozmaryn porwij na kawałki. Od pozostałych ziół oderwij listki, drobno je posiekaj. Pozostałą oliwę wymieszaj z posiekanymi ziołami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Ziemniaki odcedź. Podudzia oraz przygotowane warzywa ułóż w żaroodpornej formie. Posyp solą i pieprzem. Polej oliwą z ziołami i czosnkiem. Posyp rozmarynem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 40 minut.Źródło: Naj