Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, szybkie i pyszne danie skladajace sie z pieczonych fig nadziewanych kozim serem z nutka fig i melisa. Do tego smazony filet z jagniecimy ze sliwkami serwowany na salacie debolistnej.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1708
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 107
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 813
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1708
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 107
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 813
Składniki
Umyte figi przekroic nie do konca tworzac "czapeczke". Lyzeczka od herbaty ostroznie wydrazyc miazsz. Jesli nie posiadamy koziego sera z figami, mozna dodac do niego czesc miazszu, który wlasciwie nie ma dalszego zastosowania w tym daniu. Listki melisy drobno siekamy i mieszamy je z kozim serem dodajac 2 lyzki mleka i nadziewamy nim kazda fige. Figi przykrywamy "daszkiem" i ukladamy w foremce do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 150° C piekarniku ok. 10 min, nastepnie podwyzszamy temp. do 180° C i pieczemy dalsze 5 minut. W tym czasie myjemy i suszymy salate i nakladamy ja na talerze, skrapiamy olejem z orzecha wloskiego i kremem balsamicznym, doprawiam sola i czarnym oraz rózowym pieprzem. Filety kroimy w kostke, posypujemy igielkami rozmarynu, skrapiamy odrobina oliwy z oliwek i doprawiamy sola i pieprzem. Odstawiamy w tej marynacie na chwile. W tym czasie myjemy i kroimy na polówki sliwki, wyjmujemy pestki. Kostki jagnieciny podsmazamy krótko ze wszystkich stron na duzym ogniu, dodajemy sliwki, zmniejszamy ogien i smazymy jeszcze niecala minute.
Na talerze nakladamy napierw figi, nastepnie mieso ze sliwkami na salate. Wszystko skrapiamy jeszcze kremem balsamicznym i posypujemy mielonym rózowym pieprzem.