Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makrelę zazwyczaj jadam w wersji wędzonej, ale bardzo cieszę się, że zdecydowałam się tym razem na zakup świeżej. Po upieczeniu jest po prostu przepyszna - bardzo soczysta i aromatyczna. Podałam ją z ryżem z karmelizowaną marchewką i cebulą.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1700
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1700
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Składniki
Masło mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, papryką słodką i koperkiem. Cytryny sparzamy, dokładnie szorujemy i kroimy w półplasterki (razem ze skórką). Ryby myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ryby w środku nacieramy masłem z przyprawami, a od góry nacinamy (pod skosem). W każde nacięcie wkładamy po kawałku cytryny, na górę dajemy pozostałe masło. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut (na ostatnie 10 minut włączamy funkcję "grill").
W międzyczasie gotujemy ryż. Cebulę kroimy w piórka, a marchew w słupki. Na patelni z grubym dnem, na dużym ogniu podgrzewamy cukier. Kiedy się rozpuści zmniejszamy ogień i dodajemy masło, mieszamy silikonową łyżką. Kiedy masło również się rozpuści, dodajemy marchew i cebulę. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy ryż i chilli. Dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło razem z makrelą.