Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć tradycja nakazuje, by na bożonarodzeniowym stole pojawiły się klasyczne dania, to coraz więcej osób stara się urozmaicić tradycyjny wigilijny stół, oryginalnymi świątecznymi przysmakami. PIECZONA DORADA z kremowym risotto, groszkiem zielonym oraz kruszonką z pistacji i orzechów laskowych - poleca Patryk Kotarba.
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 155
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 155
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Risotto: Cebule kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła. Dodajemy ryż i smażymy go przez kilka minut do czasu, aż stanie się przeźroczysty i zatraci białą barwę. Dodajemy wino i sól. Dusimy dolewając sukcesywnie bulionu warzywnego do czasu, aż ryż przestanie wchłaniać wywar.
Dorada: Oczyszczoną doradę delikatnie nacinamy od strony skóry w tzw. paski. Doprawiamy solą i pieprzem, również w środku ryby. Skrapiamy cytryną oraz nadziewamy naszymi ulubionymi ziołami od środka. Smażymy lub grillujemy na patelni grillowej równomiernie po obu stronach dodając trochę tłuszczu - masła czy oliwy. Następnie przekładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika wraz z posypanymi grubo zmielonymi orzechami i pistacjami. Pieczemy przez około 10 minut (w zależności od wielkości ryby – im większa tym trochę dłużej). Groszek zielony gotujemy z solą i odrobiną cukru.
Aranżacja dania: Risotto przekładamy na talerz układając na nim upieczona rybę. Całość posypujemy ugotowanym zielonym groszkiem. Dekorujemy cząstką cytryny, owocami oraz mikro ziołami lub jadalnymi kwiatami.