Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczeń wieprzowa"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 303
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 14
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 303
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 14
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Składniki
Plastry schabu umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Przykryj folią spożywczą i bardzo delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz papryką, granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Do mielonego mięsa dodaj majeranek, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Żelatynę rozpuść w 2/3 szklanki wrzącej wody a potem przestudź.
Na desce rozłóż płat folii aluminiowej. W poprzek ułóż 3-4 plastry schabu karkowego w taki sposób, by na siebie lekko nachodziły. Posmaruj je cienką warstwą mielonego mięsa i żelatyną (można do tego użyć pędzelka). Na to połóż plastry schabu środkowego, posmaruj mielonym mięsem i rozpuszczoną żelatyną.
Postępuj w ten sam sposób aż do wyczerpania składników. Całość ostrożnie zawiń w folię aluminiową i przełóż do podłużnej formy (keksówki).
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Włóż naczynie z mięsem. Piecz ok. 90 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia rozetnij folię, by wierzch pieczeni się przyrumienił. Gdy wystygnie, wyjmij z formy i włóż do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 450 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie