Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń rzymską czyli klopsa możemy nadziewać różnymi dodatkami, wzbogacać ją o ciekawe składniki, urozmaicające jej smak i wygląd. Najpopularniejszym dodatkiem do klopsa jest jajko na twardo. My postawimy na paprykę w trzech kolorach oraz ciemne oliwki. Pieczeń rzymska zyska odświętny wygląd i smak.
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 898
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 33
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 99
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 118
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 898
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 33
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 99
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 118
Składniki
Mięso wkładamy do miski, dodajemy do niego jajko, bułkę tartą i przyprawy. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Lekko ostudzoną dodajemy do mięsa. Masę wyrabiamy rękami bardzo dokładnie. Paprykę kroimy w paski i podsmażamy na patelni, aby trochę zmiękła. Solimy ją odrobinę i odstawiamy do wystygnięcia.
Masę mięsną wykładamy na folię spożywczą i formujemy prostokąt pasujący do foremki o wymiarach 25x11 cm.
Układamy na mielonym oliwki i paprykę. Zwijamy pieczeń przy pomocy folii, zaczynając od dłuższego boku. Przekładamy ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ubijamy pieczeń lekko rękoma, stukamy kilka razy foremką o blat, aby masa była zwarta. Wierzch smarujemy sosem barbecue lub ketchupem. Wstawiamy pieczeń do piekarnika rozgrzanego do 180 ° C na 50-60minut. Gotową pieczeń wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie zlewamy powstały sos do miseczki. Upieczonego klopsa wykładamy na półmisek do przestudzenia. Kiedy pieczeń rzymska stężeje można ją kroić na cienkie plastry.
Pieczeń smakuje doskonale i równie atrakcyjnie prezentuje się na stole.