Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczeń miodowa z kuskusem"
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 65
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 798
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 65
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 798
Składniki
Mięso umyj i osusz, posyp solą i pieprzem z każdej strony. Na wierzch połóż gałązkę tymianku. Całość przewiąż sznurkiem i włóż do brytfanny. Wyciśnij sok z pomarańczy, wymieszaj z miodem i wylej na mięso.
Brytfankę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 90 minut w temperaturze 190° C. Podczas pieczenia mięso polewaj sosem. Upieczone mięso wyjmij z brytfanny i pokrój w plastry. Do sosu dodaj masło.
Gotowe mięso rozłóż na talerze, podlej sosem. Podawaj z kuskusem (przepis poniżej).
Udekoruj liśćmi sałaty, resztą tymianku, kiełkami i pomidorkami.
kroki do... przygotowania kuskusu
Brokuły podziel na różyczki i pokrój. Marchewki, cukinię i bakłażana umyj i wszystko to pokrój w kostkę. Marchewkę i brokuły gotuj przez 5 minut w posolonej wodzie i odcedź.
W rondelku rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż kuskus. Po minucie zalej go 2 szklankami wody, posól i zagotuj. Odstaw, przykryj pokrywką i poczekaj, aż dojdzie. Pod koniec spulchnij kuskus widelcem.
Na dużej patelni rozgrzej resztę oliwy, dodaj cukinię, bakłażana oraz odcedzone brokuły i marchew. Całość smaż przez około 5 minut, następnie dodaj kuskus i wymieszaj.Źródło: Na żywo