Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczeń indycza w chrupiącej skorupce"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 157
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 196
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 157
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 196
Składniki
ok. 85 minut • Porcja 160 kcal • Koszt porcji ok. 4,50 zł • Przepis dla 6 osób
Pierś umyj i osusz. Następnie zalej marynatą z oliwy, sosu sojowego, czosnku przeciśniętego przez praskę i soku cytrynowego. Wstaw pod przykryciem do lodówki na całą noc.
Wyjmij mięso z marynaty, oprósz delikatnie pieprzem i piecz pod przykryciem około 50 minut. Następnie posmaruj wierzch tartą bułką wymieszaną z jajkami i listkami z 3 gałązek tymianku, dopraw do smaku. Dopiekaj, aż skorupka ładnie się przyrumieni.
żeby pieczeń się udała...
Przed pieczeniem filet z indyka delikatnie obsmaż, polej tłuszczem z patelni i dopiero wstaw do piekar nika (wtedy pierś na pewno nie będzie sucha).
Marynujemy: Przygotuj marynatę na bazie oliwy z dodatkiem sosu sojowego, ulubionych ziół i ewentualnie musztardy i obowiązkowo z sokiem cytrynowym. Wówczas mięso będzie kruche. Marynuj indyka jak najdłużej – najlepiej całą noc.Źródło: Kobieta i życie