Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikantne mielone mocno pieczarkowe podane z surówką i ziemniakami. Prosty pomysł na smaczny i szybki obiad. Przepis inspirowany pomysłem p. Jakuba Kuronia.
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 63
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 109
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 54
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 112
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 132
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 63
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 109
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 54
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 112
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 132
Składniki
Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy ok. 1 min. Następnie dodajemy posiekany /lub przeciśnięty przez praskę/czosnek i smażymy kolejną minutę pilnując by się nie przypalił. Następnie dodajemy oczyszczone i starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dusimy na średnim ogniu do czasu aż odparuje sok, który puszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Bułkę tartą zalewamy bulionem - bulion wlewamy porcjami, dodajemy go tyle ile wchłonie bułka tarta. Odstawiamy na 20 min. Do miski wkładamy mięso mielone wieprzowe , dodajemy pieczarki z cebulą i czosnkiem, bułkę tartą, musztardę i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną.
Formujemy pulpety, obtaczamy w mące i smażmy na patelni na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Obok mielonych na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy na tłuszczyku. W międzyczasie przygotowujemy surówkę: jabłka, marchew i por obieramy. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchew o średnich oczkach a por drobno kroimy. Dodajemy natkę, olej oraz cukier do smaku. Wszystko razem mieszamy. Mielone podajemy z surówką i gotowanymi ziemniakami
Tak przygotowane mielone pysznie smakują jako wędlina na kanapkach:)