Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaszanka z galaretką, cebulką i innymi dodatkami. Penekette to klasyk kuchni żydowskiej. Co prawda jest to danie nieotodoksyjne, bo żydzi nie jedzą ani wieprzowiny, ani krwi. Jednak Penekette jest to danie, który każdy z nich by bardzo chętnie zjadł, Hej! Szczególnie chętnie spożywane podczas Szabasu.
Patelnia, czajnik, drewniana łyżka, nóż.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 41
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 80
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1084
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 120
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 41
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 80
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1084
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 120
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Składniki
Kaszankę obierz z jelita, pokrój w grube plastry i smaż na patelni. Podczas smażenia porozbijaj kaszankę w jednorodną masę przy pomocy drewnianej łyżki, do momentu gdy kaszanka zczernieje. Zanim to się stanie polecam dodać przyprawy. Cebulę trzeba obrać i drobno posiekać. Co prawda jest to zapożycznie polskie, jednak jest to tak ważny składnik, że nie można go pominąć. Następnie trzeba ją zeszklić na patelni, i dodać do gotowej już kaszanki. Podczas duszenia się cebuli, należy wstawić wodę na żelatynę. Jeżeli chcesz dodać do swojego dania owocowe nuty, możesz użyć galaretki owocowej (osobiście polecam cytyrnową). Gdy woda się zagotuje, wsyp żelatynę do kubka i zalej wodą. Gdy wymieszasz kaszankę z cebulką, dodaj przygotowaną wcześniej wodę z żelatyną. Teraz wyłącz gaz i poczekaj aż żelatyna zacznie gęstnieć. Gdy tak się stanie, przełóż wszystko do salaterki i przyozdób słonymi paluszkami. Można jesć na ciepło, ub zimno, zależnie od preferencji. Gratulacje! Twoje Penekette jest już gotowe.