Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Peklowana karkówka"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 130
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 33
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6524
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 130
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 33
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6524
Składniki
Porcje: 6, przygot. 80 min, cena 2,40 zł, kalorie 409 kcal.
Mięso umyj, osusz. Do miseczki wlej oliwę, sos sojowy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wsyp przyprawę do grilla, obie papryki, sól, pieprz ziołowy. Pastą dokładnie natrzyj mięso. Obwiąż go bawełnianą lub lnianą nitką, nadając mu zgrabny, owalny kształt.
Na wierzchu pieczeni umocuj listki laurowe, całość owiń folią i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, podlej bulionem. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C. W trakcie pieczenia podlewaj mięso wytworzonym sosem. 4Wyjmij karkówkę z piekarnika, ale pozostaw mięso do ostygnięcia w żaroodpornym naczyniu. Całkowicie zimną pieczeń pokrój w cienkie plastry.
Podaj obłożone galaretką powstałą z sosu pieczeniowego. Udekoruj talerz liśćmi sałaty, selera, rzodkiewką, cząstkami pomidora lub papryki.
<strong>Małgorzata Stachurska z Katowic</strong>Źródło: Takie jest życie