Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pęczak po wiejsku"
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6508
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 147
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1159
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6508
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 147
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1159
Składniki
Marchewki oczyść starannie, opłucz, pokrój w kosteczkę. W ten sam sposób przygotuj pietruszki oraz bulwę selera. Słoninę pokrój w kosteczkę. Wysmaż na suchej patelni.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Włóż do niego marchew, pietruszkę, seler i skwarki ze słoniny, wymieszaj. Podlej bulionem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Piecz ok. 40 minut.
Kaszę pęczak wypłucz na sicie pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka. Wlej 3 szklanki wody, dopraw. Gotuj kaszę na średnim ogniu 15-20 minut. Ugotowaną kaszę wymieszaj z łyżką masła.
Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika. Do naczynia żaroodpornego wsyp ugotowany pęczak, wymieszaj starannie. Ponownie wstaw do piekarnika, dopiekaj 10 minut.
porcje, czas ok. 70 min; porcja – 360 kcal, cena 2,40 zł.
Lubisz pieczoną pietruszkę i marchew? Ułóż obrane, pokrojone na połówki warzywa na blasze, skrop oliwą z miodem i przyprawami. Piecz 40 min.Źródło: Świat kobiety