Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pasta z soczewicy i bazylii"
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 2037
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 2037
Składniki
Soczewicę ugotuj w dwóch szklankach osolonej wody do miękkości (ok. 15 minut). Jeśli soczewica nie wchłonęła całej wody, osącz ją na sitku. Następnie pognieć ją widelcem lub zmiksuj w malakserze z oliwą.
Do soczewicy dodaj posiekaną bazylię oraz sezam, dorzuć drobno pokrojony lub krótko zmiksowany pomidor (wcześniej warto go sparzyć i zdjąć skórkę).
Wymieszaj. Pastę dopraw do smaku solą morską. Podaj np. na grzankach.
Do tej pasty pasują też pieczarki, cebula, ugotowana marchewka, więc wariantów smakowych jest mnóstwo!
Jeśli nie przepadasz za szpinakiem, do ostrej pasty z bobu możesz dodać np. listki rukoli.Źródło: Świat kobiety