Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pasta z kurczakiem"
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 17
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 27
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85410
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 146
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 182
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 17
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 27
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85410
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 146
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 182
Składniki
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie (część wody pozostaw). Nie przelewaj makaronu zimną wodą.
Pierś kurczaka opłucz, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Oprósz z każdej strony solą oraz pieprzem. Obsmaż na patelni na łyżce rozgrzanego oleju. Rumianą pierś przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Dopiekaj około 20 minut.
Cebulę obierz, opłucz i osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Pokrój w kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i poszatkuj. Do patelni, na której smażyłaś kurczaka, dolej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, przesmaż na złoty kolor.
Gdy cebula się dobrze zrumieni, dodaj rozdrobniony czosnek. Jeszcze chwilę smaż razem. Wlej kilka łyżek wody, w której gotował się makaron. Wymieszaj starannie.
Na patelnię wrzuć ugotowany makaron. Wymieszaj z powstałym sosem. Pierś kurczaka wyjmij z piekarnika, pokrój w cienkie półplasterki. Dodaj do makaronu, wymieszaj. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Rozłóż na talerze. Każdą porcję pasty posyp odrobiną startego sera i ozdób świeżą bazylią.Źródło: Świat kobiety