Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syte, lekkostrawne, pyszne
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 562
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 141
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 70
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 209
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 63
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 562
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 141
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 70
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 209
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 63
Składniki
W małej miseczce namoczyć grzyby w gorącej wodzie i zaparzać 30 minut. Pokrojone pomidory z puszki wlać do rondelka z całą zawartością (łącznie z sokiem). Paprykę oczyścić z gniazd pestek, umyć, pokroić w małą kostkę i wrzucić do rondelka z pomidorami. Wodę z grzybów odcedzić przez sito do rondelka z pomidorami i papryką, tak aby do rondelka trafiła tylko woda z grzybów, zaś odcedzone grzyby odłożyć osobno. Pomidory, paprykę z odcedzoną wodą z grzybów lekko osolić, oprószyć pieprzem i gotować na wolnym ogniu około, ale nie dłużej jak 10 - 15 minut od czasu do czasu mieszając, później odstawić. W tym czasie, pierś z kurczaka pokroić w drobne paski, włożyć do miseczki, przyprawić solą, pieprzem i dość dużą szczyptą tymianku suszonego, wygnieść mięso, aby przyprawy dobrze przeszły. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek, wrzucić przygotowaną uprzednio pierś z kurczaka i podsmażać na średnim ogniu, aż stanie się jasnobrązowa, wtedy wrzucić odłożone, odcedzone grzyby, wycisnąć przez praskę ząbki czosnku i smażyć wszystko razem około 15 -20 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając (jeśli oliwa paruje, dolewać odrobinkę). Tak usmażone mięso z grzybami wrzucić do rondelka z pomidorami i papryką i dokładnie wymieszać. Już nie gotować. Makaron wstążki ugotować w osolonej wodzie na al dente (czyli nie za miękki), dokładnie odcedzić i wymieszać z pozostałą trzecią łyżką oliwy z oliwek. Gorący makaron wykładać na talerze, polewać sosem z pomidorów, mięsa i grzybów, zaś na wierzch posypać posiekaną świeżą natkę pietruszki.