Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne danie - jajka w sosie musztardowym z ziemniakami - tym razem w bardziej wyrafinowanej wersji. Jajka panierowane z odrobiną rozmarynu i ziemniaki jako bardziej aromatyczne puree.
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 1224
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 51
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1222
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 771
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 159
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 1224
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 51
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1222
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 771
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 159
Składniki
Podczas gdy gotujemy ziemniaki i jajka na twardo, wlozyc do garnka jogurt, maslo i musztarde i podgrzewac na srednim ogniu, uwazajac aby sos sie nie zagotowal. Mieszac wszystkie skladniki do uzyskania gladkiego sosu. Doprawic sola, odrobina cukru i kto lubi - tarta skórka limonki.
Jajka gotowac ok. 6-7 minut. Mozna je równiez ugotowac na miekko albo na twardo. Po ugotowaniu obrac i przygotowac panierke - make, rozbite jajko i mieszanke bulki tartej z bulka panko. Kto chce moze równiez dodac posiekane igielki rozmarynu. Jajak panierowac w mace, jajku i bulce tartej a nastepnie smazyc na glebokim tluszczu ok. 3 min, az uzyskaja zloty kolor. Nastepnie polozyc jajka na papierze kuchennym aby zebrac nadmiar tluszczu.
Obrane ziemniaki wlozyc do garka, zalac woda, dodac troche oliwy z oliwek, zmiazdzony zabek czosnku i troche soli. Gotowac do miekkosci, odcedzic i zostawic co najmniej 1 szklanke wody z gotowania. Nastepnie rozgniesc ziemniaki dodajac maslo i odrobine wody z gotowania, az do uzyskania pozadanej konsystencji. Doprawic solą i galka muszkatolowa. Posypac grubo posiekana natka pietruszki.
Ulozyc ziemniaki na talerzu, polac sosem musztardowym i polozyc na wierzchu jajka.