Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Otopa nazywana jest różnie w innych regionach kraju np. tuszonka lub świeżonka. Tradycyjna otopa to smażone kawałki boczku. Dzisiaj natomiast prezentuję jesienną wersję tej potrawy z kawałkami szarej renety i rukolą.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 287
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 4997
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 287
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 4997
Składniki
Boczek kroję w plastry. Układam i smażę na głębokiej z grubym dnem patelni. Podczas smażenia plastry boczku obracam, aby równomiernie się zrumieniły. Do usmażonego boczku dodaję cebulę pokrojoną w półplasterki. Smażę pod przykryciem, aż cebula będzie miękka. Pod koniec dodaję kawałki jabłek i duszę jeszcze 2-3 minuty. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Usmażoną otopę podaję posypaną listkami i kwiatkami rukoli oraz ze świeżym domowym chlebem.