Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ostry sos do mięs"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 57
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7151
Polecam.
Odsłon: 1659
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 82
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 57
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7151
Polecam.
Odsłon: 1659
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 82
Przepis dnia
Składniki
Śliwki suszone namocz na noc w wodzie. Zagotuj razem wydrylowane śliwki świeże i suszone, potem duś do czasu, aż staną się bardzo miękkie.
Śliwki odcedź, ostudź i wsyp do blendera. Rozdrobnij na gładki sos. Dodaj 2 łyżki octu, łyżkę brązowego cukru, wyciśnięty przez praskę czosnek, pół łyżeczki ostrej papryki i imbir.
Całość znów wlej do garnka i gotuj na małym ogniu 5 minut, ciągle mieszając. Dodaj 2 gwiazdki anyżu. Sos możesz podawać na ciepło lub przelać do słoiczka i serwować na zimno jako dodatek do dań mięsnych.
Sos będzie słodszy, gdy dodasz granulowaną prażoną cebulkę.
Czas przygotowania: 35 min (bez namaczania) 150 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień