Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Omlet z szynką i ziołami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 473
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24420
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 473
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24420
Składniki
Jajka mieszamy z mlekiem i łyżką stopionego, chłodnego masła, muszą się dobrze połączyć, ale ciasto nie może być puszyste. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pozostałe masło rozgrzewamy na patelni, podsmażamy na nim pokrojoną szynkę.
Ser żółty ścieramy na tarce i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy. Połowę wylewamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na niewielkim ogniu.
Pod koniec smażenia, gdy omlet na wierzchu nie jest jeszcze ścięty, posypujemy ciasto połową szynki i połową posiekanych ziół. Chwilę dosmażamy. Podobnie smażymy drugi omlet. Podajemy np. z sałatką z pomidorów.Źródło: Rewia