Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Omlet serowy z brukselką"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 162
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 210
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 162
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 210
Składniki
Brukselkę oczyść starannie, opłucz. Wrzuć do garnka z osoloną wodą i gotuj do miękkości (ok. 20 minut). Odcedź na sicie, przelej zimną wodą, pozostaw do całkowitego ocieknięcia.
Jajka wbij do miski, rozkłóć. Dodaj gęstą kwaśną śmietanę oraz połowę startego na tarce o dużych oczkach żółtego sera. Płynną masę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą świeżo startej gałki.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć brukselkę, obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Wlej masę serowo-jajeczną. Smaż omlet, podważając co pewien czas jego brzegi tak, by masa spływała. Posyp resztą sera, przykryj i dopiecz. Przed podaniem posyp posiekaną natką lub trybulą.
czas ok. 30 min; porcja – 280 kcal, cena 2,40 złŹródło: Świat kobiety