Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Oliwkowe pulpety"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 19
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 48
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 856
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 189
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 19
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 48
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 856
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 189
Składniki
Cebule oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Jedną cebulę odłóż do sosu, drugą dodaj do mielonego mięsa. Osącz z zalewy kilka oliwek (czarnych lub zielonych), posiekaj je na mniejsze kawałki. Również dodaj do mięsa mielonego. Wbij jajko, dosyp bułkę tartą, dolej 1-2 łyżki wody. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wyrób masę mięsną. Zwilżonymi wodą rękoma formuj z niej niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Szybko obsmaż mięsne kulki.
W rondelku na łyżce oleju zeszklij resztę posiekanej cebuli oraz 2 ząbki czosnku. Dodaj lekko rozdrobnione pomidory wraz z zalewą, całość zagotuj. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi (ewentualnie odrobiną cukru). Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
Do przygotowanego sosu pomidorowego włóż obsmażone pulpeciki. Podgrzej w sosie na małym ogniu jeszcze kilka minut. Rozłóż danie na talerze. Udekoruj świeżą bazylią.Źródło: Świat kobiety