Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ogórki w occie z cebulką"
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 5506
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 374
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 77
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 5506
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 374
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 77
Składniki
45 min • Słoik 33 kcal • Koszt słoika ok. 1 zł • Przepis na na 15 słoików 1/2 l
Ogórki myję i osączam, marchewkę obieram i kroję w plasterki, obraną cebulę kroję na połówki i potem na mniejsze kawałki.
Na dno każdego słoika wrzucam plasterki marchwi, koper, przekrojoną na mniejsze części połówkę cebuli, pieprz w ziarenkach, listek laurowy.
Ogóreczki układam w słoikach. Wszystkie zalewy (5 szklanek wody, szklanka octu, 1 i 1/2 szklanki cukru, łyżka soli) zagotowuję, gorącą zalewam ogórki. Zakręcam słoiki, pasteryzuję 10 minut.
Trzeba bardzo pilnować czasu pasteryzacji ogórków, bo jeśli będziemy dłużej je trzymać, ogórki staną się miękkie. Warto patrzeć na ich kolor, jeśli 2/3 ogórków zacznie robić się jasnozielona, wtedy ogórki powinniśmy wyjąć.
<strong>Marta Sztabińska z Grajewa</strong>Źródło: Kobieta i życie