Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ogórki i pomidorki w occie"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 79
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 139
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 79
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 139
Składniki
Ogórki i pomidorki koktajlowe umyj pod bieżącą wodą. Chrzan obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek pokrój w talarki. Gałązki kopru opłucz.
Słoiki umyj i wyparz. Następnie osusz je, wstawiając do nagrzanego do 100° C piekarnika na ok. 15-20 min. Pokrywki od słoików wygotuj oddzielnie.
Do garnka wlej wodę oraz ocet, wsyp cukier oraz sól. Zagotuj. Do każdego słoika włóż po gałązce kopru, listek laurowy, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, ogórki i pomidorki koktajlowe. Zalej gorącą zalewą. Słoiki wstaw do dużego garnka wyłożonego ściereczką lub gazetą. Słoiki nie powinny się stykać. Następnie wlej wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików.
Woda powinna sięgać do wysokości 1 cm poniżej pokrywek. Pasteryzuj ok. 10 min (czas pasteryzacji liczy się od momentu, gdy woda zacznie się gotować). Słoiki wyjmij z garnka i postaw je do góry dnem na ściereczce. Przykryj drugą ściereczką; pozostaw, by wystygły.
50 minut. Słoik: 300 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie