Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny pomysł na wykorzystanie cukinii w kuchni. Zapiekankę z cukinii można serwować z jogurtem greckim jako samodzielne danie lub podać ją jako dodatek do pieczonej ryby. Stanowi smaczną alternatywę dla tradycyjnych placów. Jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu.
naczynie żaroodporne o wymiarach 27x18 cm
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 23
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 23
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Składniki
Cukinię myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy pół płaskiej łyżeczki soli. Miskę z cukinią odstawiamy na bok na około 30 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do startej cukinii, następnie wbijamy jajka, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Składniki zapiekanki mieszamy ze sobą.
Naczynie żaroodporne smarujemy od środka oliwą. Masę przekładamy do naczynia.
Ser żółty ścieramy na tarce na małych oczkach. Posypujemy od góry zapiekankę.
Zapiekankę z cukinii pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Gotową możemy serwować na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami.