Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie masz pomysłu na obiad na niedzielę? Proszę bardzo: zapiekana pierś z kurczaka, puree ziemniaczano-groszkowe i kiszona kapusta. Brzmi świetnie, prawda?
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 36
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 75
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1067
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 157
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 36
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 75
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1067
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 157
Składniki
Przygotuj mięso. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę ze wszystkimi przyprawami. Kurczaka umyj i osusz. Podziel go na pojedyncze piersi. Natrzyj je przygotowaną marynatą i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Przenieś mięso na naczynia żaroodpornego. Posyp go rwanymi liśćmi szpinaku. Pomidory umyj i obierz ze skórki. Pokrój je w plasterki i także połóż je na mięsie. Masło rozpuść w garnuszki. Dodaj posiekany czosnek i smaż go przez ok. 1 minutę. Wlej śmietanę i bulion. Zmniejsz ogień i gotuj wszystko przez ok. 10 minut, do zgęstnienia. Wsyp parmezan i ponownie wymieszaj do rozpuszczenia. Sos wlej do naczynia żaroodpornego. Mięso na obiad w niedzielę piecz przez 30-35 minut w temperaturze 190 st. Celsjusza.
Przygotuj puree. Ziemniaki obierz. Pokrój je na mniejsze kawałki i przełóż do garnka razem z groszkiem. Całość gotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 minut lub do miękkości. Zdejmij garnek z ognia i utłucz je razem tłuczkiem. Możesz też użyć blendera. Dodaj śmietanę, masło i przyprawy. Kontynuuj ubijanie do uzyskania odpowiedniej konsystencji i całkowitego połączenia składników.
Podaj obiad na niedzielę składający się z mięsa i puree. Jako dodatek podawaj kiszoną kapustę, w razie potrzeby przepłukaną wodą.