Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak pieczony w całości często gości na naszych stołach, zwłaszcza w dni wolne od pracy. Co zrobić, by mięso było idealnie soczyste, nieprzesuszone i rozpływało się ustach? Oto specjalny przepis na kurczaka pieczonego w piekarniku.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Składniki
Do miseczki dajemy dwie łyżki masła - nie może być zbyt miękkie, dodajemy paprykę, pomidory suszone z bazylią, sól, pieprz oraz 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy widelcem, by powstała jednolita masa.
Łyżeczkę masła z przyprawami dodajemy do wnętrza kurczaka, możemy też delikatnie natrzeć go od środka solą. Pozostałe masło wpychamy pod skórę kurczaka, równomiernie rozprowadzając ją palcami po całości. Najwięcej masła powinno iść w okolice piersi. Z tyłu kurczaka, przy nogach, delikatnie nacinamy skórę i wpychamy przyprawione masło.
Następnie do środka kurczaka dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłko (ze skórką), a skórę łączymy wykałaczkami. Kurczaka nacieramy w całości solą i słodka papryką. Jeśli zostanie nam trochę masła z przyprawami, możemy rozprowadzić je po wierzchu kurczaka.
Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, do którego wlewamy olej. Jeśli nie dawaliśmy na wierzch masła z przyprawiamy, skrapiamy go delikatnie olejem. Pieczemy pod przykryciem przez ok. godzinę w 200 st., a potem zmniejszamy do 180 st. Od czasu do czasu podlewamy kurczaka powstałym sosem - jeśli jest go za dużo, można odlać. Kurczak powinien być pieczony stosownie do wagi. Np. 1,5 kg przez 1,5 godziny plus 15 minut - wtedy mięso będzie bardziej odchodzić od kości. RADA: 10 minut przed wyjęciem kurczaka z piekarnika, można ściągnąć przykrywkę naczynia żaroodpornego. Wtedy skórka będzie bardziej chrupiąca.