Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja wersja na Kartacze. Kluski śląskie podłużne z mięsem z kury.Pyszne danie obiadowe.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 22
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 61
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1012
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 146
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 22
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 61
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1012
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 146
Składniki
farsz- Mięso z kury obrać. Bułkę namoczyć w gorącym mleku, potem odcisnąć. Cebulę pokroić i usmażyć na tłuszczu.W maszynce do mięsa, zmielić mięso, marchew, cebulę i bułkę.Przyprawić, dodać jajko i wymieszać. Przyklepać, podzielić na 4 części. Z każdej zrobić wałek i pokroić na 20 części. Robić kulki, ciut podłużne.Z całej porcji, wyszło mi 80 wałeczków.
ciasto-Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ostudzić do letniego. Przyklepać, podzielić na 4 części.Jedną część wyciągnąć na resztę ziemniaków a tam wsypać mąkę ziemniaczaną.Jeszcze trochę posolić, dodać rozkłócone jajko i zagnieść.Przyklepać i podzielić na 4 części.
formowanie- Tak jak postąpiliśmy z farszem, brać część ziemniaków. Z każdej robić wałek, pokroić na 20 kawałeczków.Kawałeczki ciasta, rozpłaszczać, nadziewać kulką z farszu i sklejać owalne kartacze.
Odkładać na tackę.
Wrzucać porcjami do gotującej wody, przemieszać i przykryć. Jak podpłyną do góry, to przemieszać i gotować od 3- 5 min. Przelać szklanką zimniej wody i wyjmować cedzakiem.
Podawać polane zrumienioną tartą bułką i usmażoną cebulką.