Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe naleśniki z młodą kapustą jadłam wiele lat temu w jakiejś knajpce w Bieszczadach, gdzieś koło Polańczyka. To było w pamiętnym, 1997 roku – w roku wielkiej powodzi. Naleśniki były tak pyszne, że zapamiętałam ten smak na zawsze i po powrocie do domu spróbowałam go odtworzyć. Zrobiłam kilka prób i wreszcie osiągnęłam sukces. Kluczem jest takie wysmażenie kapusty, by nie była mokra, dzięki czemu naleśniki nie “popłyną” i nie będą strzelać wodą podczas odsmażania na patelni. No i trzeba tę kapustę porządnie i obficie przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Wtedy będzie odpowiednio “charakterna” i bardzo smaczna, a nie mdła i miałka w smaku.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1713
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 600
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 237
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 108
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1713
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 600
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 237
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 108
Składniki
Cebulę obierz z łusek, a następnie pokrój w drobną kosteczkę. W sporym rondlu rozgrzej masło klarowane (lub inny wybrany tłuszcz) i podsmaż na nim posiekaną cebulę, ale na biało, bez rumienienia.
Dodaj poszatkowaną kapustę i podsmażaj przez chwilę, mieszając.
Młodą kapustę podlej dwiema łyżkami wody. Przykryj rondel i duś kapustę do miękkości. Przypraw szczyptą cukru, dużą ilością pieprzu i solą do smaku.
Pod koniec duszenia kapusta powinna wyglądać jak na zdjęciu. A więc powinna odparować z niej większość wody, aby naleśniki z młodą kapustą mogły zachować formę, czyli nie rozmakały i nie pryskały podczas odsmażania.
Na środku każdego naleśnika rozsmaruj warstwę dobrze przyprawionego farszu z kapusty. Zawijaj naleśniki tak jak zwykle.
Na dużą patelnię wlej nieco oleju do smażenia. Na rozgrzanym tłuszczu połóż zwinięte naleśniki z młodą kapustą.
Podsmażaj naleśniki z farszem przez kilka minut z każdej strony, czyli aż do lekkiego zrumienienia.
Jak podawać naleśniki z młodą kapustą?
To chyba oczywiste, że takie naleśniki podaje się na gorąco, czyli prosto z patelni.
Koniecznie musi im towarzyszyć jakaś sałata, surówka, kiszonka, kiszona surówka. Do wyboru, do koloru – czyli co kto lubi.