Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Naleśniki z dynią"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 162
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 210
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 162
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 210
Składniki
Jajka wbij do miski. Zmiksuj razem z mąką, mlekiem, mineralną wodą gazowaną oraz szczyptą soli. Gładkie ciasto (powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany) odstaw na 30 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ułóż dynię (w całości). Piecz 20-25 minut w temp. 180 st. Wyjmij, lekko przestudź. Obierz dynię ze skórki i pokrój w kostkę, odrzucając pestki. Miąższ oprósz cukrem pudrem oraz cynamonem.
Na patelni rozgrzewaj partiami olej (odrobinę) i smaż rumiane naleśniki. Na plackach rozłóż kostki dyni, dowolnie składaj. Przed podaniem na stół ciepły deser dekoruj bitą śmietaną oraz cukrem pudrem. Jeśli chcesz, do przekładania naleśników możesz wykorzystać także inne owoce, np. maliny.
czas ok. 45 min; porcja – 380 kcal, cena 1,40 złŹródło: Świat kobiety