Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia to warzywo, które możemy zaserwować do wytrawnego dania, ale świetnie sprawdza się również na słodko. Te proste i wyjątkowo smaczne naleśniki, z dodatkiem dyni z pewnością wpiszą się na stałe do waszego kulinarnego repertuaru. Sprawdzą się zarówno jako danie główne, przekąska, jak i deser.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Składniki
Przygotuj puree z dyni. Obierz ją dokładnie, podziel na średniej wielkości kawałki, a następnie upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Ułóż na blaszce i zostaw na 30 minut, aby dynia zmiękła.
Ostudź dynię, a następnie zmiksuj blenderem. Jeśli jest zbyt wodnista, odcedź ją w taki sposób, aby nie było za dużo wody. Z jednej średniej wielkości dyni powinno powstać pół szklanki puree. Resztę możesz przechować w lodówce przez około 4-5 dni.
W jednej misce umieść przesianą mąkę, cukier brązowy, gałkę muszkatołową, cynamon, proszek do pieczenia, a także odrobinę soli i pieprzu. W drugiej misce wymieszaj mleko z jajkami i olejem. Dodaj puree z dyni i zmiksuj krótko.
Produkty sypkie dodaj do masy z dynią. Mieszaj tak długo, aż nie będzie grudek. Konsystencja powinna być taka jak tradycyjnych naleśników, czyli przypominająca śmietankę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj mleko lub wodę. Jeśli jest za rzadkie, dodaj mąki. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Wypełnij masą całą powierzchnię dna, najlepiej z pomocą łyżki. Smaż z jednej i z drugiej strony po 2-3 minuty aż się zarumienią.