Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety mielone to częste danie obiadowe w wielu polskich domach. Co zrobić, by były najlepsze? Jest kilka prostych trików, które powodują, że kotlety stają się soczyste, miękkie i bogate w smak. Do przygotowania najlepszych kotletów mielonych użyj mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego. Wieprzowina zawiera więcej tłuszczu niż wołowina i dzięki temu kotlety nie będą suche. Do mieszanki mięsnej nie dodajemy jajek, ponieważ konsystencja będzie bardziej zbita. Kotletów możesz też użyć jako domowych burgerów.
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 102
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14121
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 42
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 35
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 132
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 203
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 102
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14121
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 42
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 35
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 132
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 203
Składniki
Kajzerkę zalej zimną wodą lub mlekiem, porwij widelcem i zostaw do namoczenia na 15 minut. W międzyczasie drobno posiekaj cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę. Na łyżce masła podsmaż cebulkę, aż stanie się miękka i przezroczysta. Po czym dodaj czosnek i po minucie wyłącz palnik. Zostaw do przestygnięcia.
Do dużej miski przełóż mięso, dodaj odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulkę z czosnkiem, musztardę, przyprawy oraz sól i pieprz. Wymieszaj mięso łyżką lub ręką, jednak niezbyt długo, by kotlety nie były twarde. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody.
Zwilżonymi wodą lub olejem dłońmi nabieraj porcje mięsa, formuj kulki, spłaszczaj i odkładaj na talerz. Formuj kotlety do wykończenia mięsa.
Na dużej patelni rozgrzej smalec i smaż kotlety z dwóch stron (po kilka minut na stronę), a następnie przekładaj na talerz. Kotlety najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami, surówką lub buraczkami na ciepło.