Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawy pomysł, by zrobić niebanalny obiad lub kolację dla znajomych:)
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 180
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 56
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 143
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 180
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 56
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 143
Składniki
Pomidory z puszki wrzucamy na małą patelnię, dodajemy sprasowany czosnek, doprawiamy. Chwilę podsmażamy, dodajemy śmietanę a na koniec pietruszkę. To jest nasz sosik:)
Drobno pokrojoną cebulkę podsmażamy na oliwie, gdy jest szklista dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, cukinię, pierś kurczaka i kukurydzę. Wszystko smażymy chwilę, aż pieczarki i cukinia będą na pół miękkie. Jeżeli tłuszcz nam się wysmaży, to można leciutko podlewać wodą lub bulionem od gotowania piersi. Moja rada - cukinię zostawiam ze skórką, wtedy jest ładniejszy efekt kolorystyczny. Następnie dodajemy 2 łyżki serka mascarpone i mieszamy, aby powstał sosik. Potem dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wylewamy cały sos pomidorowy. Ugotowane muszle makaronowe (wg przepisu z opakowania, no i oczywiście al dente) napełniamy farszem i wykładamy w naczyniu żaroodpornym na naszym sosiku pomidorowym.
Na wierzch każdej muszli sypie trochę startego sera żółtego. Zapiekamy aż ser się stopi. Nie musimy dlugo piec, bo wszystkie składniki są ugotowane lub usmażone.