Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Nadziewana wołowina"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 66
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7160
Polecam.
Odsłon: 1683
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 86
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 66
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7160
Polecam.
Odsłon: 1683
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 86
Przepis dnia
Składniki
Ryż przepłucz na sicie, a następnie zalej osoloną wodą i ugotuj na półtwardo (ok. 10 minut). Odlej na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do ocieknięcia.
Paprykę umyj, osusz, pozbaw gniazd nasiennych. Miąższ drobno posiekaj. Pieczarki umyj, osusz, pokrój w kostkę. Razem z papryką dodaj do ryżu. Całość wymieszaj, dopraw świeżym lub suszonym tymiankiem, solą, pieprzem i curry.
Mięso opłucz, rozetnij tak, by powstał płat. Rozbij go przez kawałek folii spożywczej, natrzyj solą oraz pieprzem. Na przygotowanym płacie rozłóż farsz ryżowy. Zwiń roladę, owiń folią aluminiową. Ułóż w brytfannie, podlej wodą. Piecz 90 min w 180 st.
Zdejmij folię, dolej wody. Dopiecz roladę do miękkości. Wyjmij i pokrój. Powstały sos zlej do rondla. Ogrzewaj, aż płyn odparuje i zostanie sam tłuszcz. Zasyp go mąką, rozmieszaj. Dolej 400 ml wody. Gotuj 10 min. Dodaj masło, rozmieszaj. Polej mięso.
Jeśli boisz się, że przeznaczona do pieczenia wołowina będzie zbyt twarda, zastosuj prosty zabieg. Polej mięso octem, zawiń w ściereczkę i odłóż na kilka godzin. Tak zamarynowana wołowina nabierze kruchości.Źródło: Świat kobiety