Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Nadziewana łopatka z kulkami serowymi"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 60
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7154
Polecam.
Odsłon: 1670
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 84
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 60
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7154
Polecam.
Odsłon: 1670
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 84
Przepis dnia
Składniki
Oczyść łopatkę i długim ostrym nożem natnij na środku trzy mniejsze otwory. Napełnij je śliwkami.
Mięso posól, dopraw pieprzem i owiń plastrem bekonu. Całość przewiąż sznurkiem i przez 4 minuty smaż na oleju ze wszystkich stron.
Obierz cebulę i czosnek. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a cebulę w talarki. Dodaj do mięsa razem z liściem laurowym i opłukanym tymiankiem.
Smaż przez chwilę, a następnie zalej winem. Przykryj mięso pokrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz w temp. 170 °C przez 90 minut.
Podawaj z kulkami (patrz poniżej).Źródło: Na żywo