Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Myśliwski gulasz z pieczonymi ziemniakami"
Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...
Odsłon: 925
Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...
Odsłon: 925
Składniki
Mięso opłucz, osusz, pokrój w grubą kostkę. Cebule obierz, posiekaj. Jagody jałowca wrzuć do moździerza. Dodaj goździki, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Przyprawy utłucz. Mięso włóż do miseczki. Zalej winem i octem. Dodaj gałązki tymianku, utłuczone przyprawy oraz połowę cebuli. Posól do smaku. Przykryj i wstaw na 12 godzin do lodówki.
Następnie mięso wyjmij. Dobrze osusz. Marynatę przecedź. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz wrzuć mięso. Smaż je ok. 10 minut. Często mieszaj. W połowie czasu smażenia dodaj resztę posiekanej cebuli. Podlej marynatą oraz ok. 3 szklankami wody. Duś pod przykryciem godzinę.
Seler oczyść, opłucz, odetnij liście, łodygi pokrój na ukośne kawałki. Ziemniaki obierz, umyj, potnij w grubą kostkę. Ziemniaki wrzuć na posolony wrzątek i gotuj 6 minut. Odcedź.
Mięso wyjmij. Wywar przecedź, gotuj dalej, aż pozostanie ok. 600 ml sosu. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody. Wlej do sosu. Gotuj dalej minutę. Przypraw i wymieszaj z mięsem. Rozgrzej pozostałe 2 łyżki oleju. Wrzuć ziemniaki. Smaż je ok. 10 minut.
W połowie czasu smażenia dodaj seler. Zrumienione warzywa podawaj jako dodatek do gulaszu.
ok. 1 godziny i 15 minut. Marynowanie mięsa ok. 12 godzin . 1 porcja ok. 710 kcal.Źródło: Tina