Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Musaka z ziemniakami"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 129
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 30
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6520
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 129
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 30
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6520
Składniki
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach na półtwardo. Ostudzić, obrać, pokroić w plastry. Pieczarki oczyścić, pociąć na plasterki i odparować na suchej patelni, posypać pieprzem.
Bakłażany pokroić w plastry. Cebulę posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Wrzucić mięso, przesmażyć, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać pomidory i bulion, zagotować, zagęścić mąką, doprawić.
W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układać warstwami bakłażany, mięso, ziemniaki i pieczarki. Posypać tartym żółtym serem. Piec ok. 45 minut.
Zimą do musaki przygotuj gęsty sos jogurtowo- czosnkowy, a latem zaserwuj ją z sałatą, ogórkami i pomidorami.Źródło: Twoje Imperium